Humus
Jeg elsker humus og har endelig og gennem flere eksperimenter fundet frem til en opskrift på den lækreste humus, som jeg synes er perfekt og som er nem at lave.
Hemmeligheden er rigelige mængder god olivenolie og at smage til med citron, til den er helt perfekt. En anelse vand gør den blot ekstra cremet og luftig og et bonus tip er at komme en isterning eller to i foodprocessoren.
Til min humus kan man bruge både tørrede kikærter der har stået i blød natten over og kogt møre, eller man kan bruge kikærter fra en dåse, der blot er drænet og skyllet godt.
Humus
- 1 dl tørrede kikærter (eller en ds drænet kikærter, skyllede)
- 2 fed hvidløg
- ½ - 1 dl olivenolie
- 3-5 spsk. citronsaft
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 spsk tahin (sesampasta)
- ½ tsk cayennepeber
- flagesalt og friskkværnet peber
- lidt koldt vand + evt 1-2 isterninger
- Tip til variation; lidt karry, koriander, paprika er også skønt i humus
Se videoen, hvor jeg laver opskriften her >>
De tørrede kikærter lægges i blød i koldt vand natten over, gerne omkring 12 timer. Skyl dem grundigt og kog dem derefter i en gryde med vand i 40-60 min.
Bruger du kikærter fra dåse, så skylles de blot grundigt og derefter gør du følgende uanset om hvilke kikærter der er brugt :
Blend grundigt alle ingredienser sammen.
Tilsæt evt lidt koldt vand, hvis konsistensen ønskes mere cremet. Humus må endelig ikke være tør.
Smag til med citron, salt, olie og evt en lille knivspids karry.
“Jubiii, skal vi have falafler … ”
Sådan lyder det herhjemme når der er disse hjemmelavede falafler på
menuen. Johan og Julie elsker dem, især hvis de bare kan få lov at
spise løs og bare dyppe dem i citronsaft og intet andet. Jeg prøver dog
lige at lokke lidt agurker, tomater, humus og brød med … Hummus smager i
øvrigt super godt hvis det serveres i mine hjemmebagte pitabrød, med ovnbagte tomater, salat og creme fraiche dressing med citron og krydderurter.
Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
- Astrid skrev:31. august 2012 kl. 12:34
Kære Ann-Christine,
Tusind tak for en skøn hjemmeside, hvor flere af dine opskrifter følger mig i min lille notesbog. Seneste skud er dine boller med chokolade og frysetørrede hindbær, der er et stort hit hos alle i familien. Denne weekend skal falafel med humus prøves, som i købeversion er vældigt brugt hos os, men som jeg nu vil kaste mig over med dine opskrifter.
Jeg vil dog høre, om du har en nem printe-funktion til opskrifterne? Jeg kopierer ind i et word dokument og printer, men måske du havde en mere smart løsning.
Venlige hilsner
Astrid- Ann-Christine skrev:2. september 2012 kl. 07:50
Hej Astrid,
Tusind tak for dit forslag. Det er på min liste og jeg håber det kan lade sig gøre at lave en printvenlig knap. Må lige se på det snart. Det er vildt dejligt at høre at mine opskrifter bliver godt brugt! Det er jeg super glad for :)
Håber falaflerne og humus´en blev god
Kærlig hilsen
Ann-Christine
- Maiken skrev:31. august 2012 kl. 13:36
Uhm, det ser lækkert ud. Har en stor portion hummus fra gæster og tapas stod på menuen i mandags, så det kan nok opgraderes til falafler. Tænke tænke. :)
Min hummus opskrift er identisk med din – bortset fra mængden af tahin. Tror jeg skal være mindre gavmild med den næste gang. ;)
- Ann-Christine skrev:2. september 2012 kl. 07:55
Kære Maiken,
Det er så forskelligt hvad mine børn lige foretrækker at spise. I lang tid har Julie nægtet at spise agurk og i går da vi besøgte nogle venner med en pige på 5 år som Julie synes er fantastisk – så sad hun pludselig og spiste den ene agurkestang efter den anden, fordi de andre børn gjorde ;) Johan kan jeg til gengæld servere alt, undtagen risengrød, for.
Kh AC
- Carina skrev:31. august 2012 kl. 17:54
Det lyder lækkert med hjemmelavet falafel – det kommer helt sikkert på vores madplan til næste uge:) Dine retter er altid et stort hit hjemme hos os!
Jeg plejer at bruge økologiske kikærter til min hummus, som er forkogt og i lage. Det er dejlig nemt. Og så tilsætter jeg altid ca 1,5 spsk god rødvinseddike – det synes jeg er super lækkert.
Rigtig god weekend til dig og din familie:)- Ann-Christine skrev:2. september 2012 kl. 07:57
Hej Carina,
Det er skønt at høre at I bruger mine opskrifter! Vi bruger også indimellem en humus på dåse, men til falaflerne, synes jeg de ukogte fungere bedst – og så er det så nemt at sætte lidt ekstra i blød. Jeg må prøve lidt rødvinseddike i næste gang, tak for tippet! :)Rigtig god weekend til jer også
Kh Ann-Christine
- Gryn1 skrev:2. september 2012 kl. 09:48
Uha, det ser lækkert ud. Hummus laver jeg ofte og serveret til, tja…. Så at sige alt :) Falafler derimod, har jeg ikke haft succes med at lave: de smuldre eller bliver smagsløse. Vil du mon dele din opskrift?
- Ann-Christine skrev:3. september 2012 kl. 11:48
Det var godt ;) – lad mig endelig høre hvad du synes
- Henriette skrev:2. september 2012 kl. 20:49
Hvilken opskrift på boller bruger du?? Og er det cremefraice dressing?? Ser super lækkert ud – skal prøves ASAP ;)
- Ann-Christine skrev:3. september 2012 kl. 11:50
Hej Henriette,
Jeg har bagt disse: http://www.valdemarsro.dk/hjemmelavet-pitabrød-med-laekkert-fyld/
og dressingen er 50/50 skyr og yoghurt neutral, et lille presset fed, masser af purløg, lidt æbleeddike, salt og peber – smager skønt :)
- Malene skrev:16. marts 2013 kl. 16:36
Jeg kommer ofte karry i min hummus – det er en helt fantastiskt! Bare et lille tip :-)
- 17. marts 2013 kl. 12:03
Det kunne jeg faktisk godt forestille mig kunne være ret godt! Jeg prøver det næste gang :)
- Anne-Mette Mortensen skrev:30. april 2013 kl. 08:22
Hejsa..
Det lyder vildt lækkert, og glæder mig til at kaste over dem.. men jeg tænker, hvor længe kan de holde sig?? og kan de fryses osv?? :)- Ann-Christine skrev:30. april 2013 kl. 08:25
Hej Anne-Mette
Jeg tror ikke de kan fryses … eller så skulle det måske forsøges at fryse dem inden de steges. Det kan måske sagtens fungere. Så kan man jo bare tage dem op man skal bruge. Når de er nystegt så er de sprøde og knasende udenpå. Dagen efter smager de stadig skønt, men så er de ikke længere sprøde. Jeg tror de kan holde sig 2-3 dage på køl.
Kh Ann-Christine
- Julie skrev:15. juli 2013 kl. 11:40
Super god opskrift på humus!
Hvis ikke du har prøvet at bruge det i en sandwich som følger, så skulle du tage at prøve det! Lækkert brød – ristet hvis man vil – smurt med humus, salsa (medium), artiskokker, salat, rødløg og tomat. Det er super lækkert!!!
Knus
- Ann-Christine skrev:16. juli 2013 kl. 09:56
Mange tak
Uhm, det elsker jeg. Bruger ofte på brød og i sandwich – og nu får jeg helt lyst til artiskokker
- Michele skrev:24. juli 2013 kl. 23:35
Tak for en super inspirerede hjemmeside med en masse lækre og indbydende opskrifter!
- Søs skrev:9. august 2013 kl. 20:46
Du har et par opskrifter jeg gerne vil afprøve, nemlig falafler og humus.
I falaffel opskriften bruger du gram og i humus opskriften
bruger du dl. Det er lidt irriterende når man skal handle ind til begge dele.
Mvh. Søs - Heidi skrev:25. september 2013 kl. 09:15
Hej. Det må prøves i aften. Har lige kogt kikærter. Har du opskriften på brødene et sted? De ser grove ud. Og hvilke dressing har du brugt :-)
God dag og mang hilsner
Heidi- Ann-Christine skrev:25. september 2013 kl. 11:14
Ja, de er lige her: http://www.valdemarsro.dk/hjemmelavet-pitabrød-med-laekkert-fyld/
Jeg plejer ikke at koge kikærterne, så måske du kommer til at skulle bruge lidt mere rasp for at de holder godt sammen. De skal i al fald nok blive gode :)
Dressing er bare cremefraiche, purløg, salt, peber og lidt æbleeddike
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
- Naticha skrev:5. oktober 2013 kl. 22:33
Det ser lækkert ud og glæder mig til at kaste over dem. Tak for opskrifter.
Ha en god dag :-)- Ann-Christine skrev:5. oktober 2013 kl. 23:17
Selv mange tak :) god fornøjelse med dem og rigtig god weekend til dig
- Pernille skrev:31. oktober 2013 kl. 11:55
Super fed side denne her, søgte efter en opskrift på humus er gået i kast med din, krydser alt krydses kan – og din side blev lige bookmarket ;-)
Mit spg. lyder på hvor længe denne humus kan holde sig ?
Mvh. Pernille- Ann-Christine skrev:1. november 2013 kl. 11:36
Hej Pernille,
Skønt! Det er jeg glad for at høre :)
Vi plejer at spise en humus som denne i løbet af 4-5 dage, det holder den sig fint til. Hvis man lige dækker overfladen med olivenolie, så holder den lidt længere, men tør ikke sige hvor længe.
Kh Ann-Christine
- Kasper skrev:9. december 2013 kl. 18:14
Så skal der laves humus, håber det bliver lige så godt som alle beskriver det :-)
- Mia skrev:30. december 2013 kl. 20:10
Hej Ann-Christine.
Jeg har længe brugt din opskrift på humus når jeg skulle lave det, for den er så basic og smadder lækker.
I år skal vi herhjemme have en slags tapas til nytårsaften i morgen, og en af de retter jeg ville lave var en god portion humus. :)
Desværre havde jeg intet cayennepeber, så jeg har erstattet det med garam masala, og det kan varmt anbefales. Mums!
Min kæreste har allerede smovset halvdelen af den portion humus jeg lavede for 15 minutter siden, så jeg er nødt til at lave en portion mere. :DTak for en god blog og rigtig godt nytår til dig. :)
- Ann-Christine skrev:31. december 2013 kl. 16:11
Hej Mia,
Det lyder som en super dejlig variation – og skal prøves næste gang jeg laver humus! -Hvilket nok allerede bliver lidt senere på ugen ;)
Herhjemme står den også på tapas, har desværre bare glemt at sætte kikærter i blød, så det bliver uden humus denne gang.
Rigtig godt nytår til jer
Kh Ann-Christine
- Anna skrev:7. januar 2014 kl. 14:23
Hejsa!
Tak for en lækker opskrift. Jeg vil gerne lige spørge hvordan hummus’en skal opbevares?
- Ann-Christine skrev:7. januar 2014 kl. 18:49
Hej Anna,
Selv tak :) Jeg opbevarer den i et glas, hælder lidt olie over og kommer låg på – og så i køleskabet.
Det kan holde sig en lille uges tid.
Kh Ann-Christine
- simone skrev:6. april 2014 kl. 15:40
hej Ann-Christine :) super lækker side og dejlige opskrifter du har. lige et spørgsmål hvilken blender har du? jeg har lige lavet din lækre humus og jeg har brugt 1.5 timer på at blende det hele sammen fordi min blender ikke kan, har osse måtte bruge mini hakker først men den bliver stadigvæk lidt grov i den, hvilket jeg ikke rigtigt bryder mig om desværre :( men det smager super skønt :)
mange venlig hilsner
simone- Ann-Christine skrev:7. april 2014 kl. 12:23
Jeg har en bamix stavblender og den kan fint klare det. Hvis din humus bliver for grov, så prøv med lidt ekstra citron og olivenolie. Det gør den mere cremet.
-mon kikærterne har været kogt nok … ?Kh Ann-Christine
- simone skrev:7. april 2014 kl. 13:07
de blev kogt næsten halvanden time :( jeg kom masser af citron og olie i og lidt vand fordi den var meget tyk, troede jeg kom omkring 4 dl olie i og 2 dl citron :(
- Ann-Christine skrev:7. april 2014 kl. 13:57
Ja, det burde da være mere end rigeligt – altsammen ;)
Æv, men mht blender, så kan jeg i alle tilfælde varmt anbefale en bamix :)
- Sabrina skrev:8. april 2014 kl. 10:22
Endnu en lækker opskrift fra dig. Jeg brugte tip’et om at tilføje karry, hvilket klart kan anbefales hvis man er ved at køre lidt død i den traditionelle humus.
Jeg elsker din side og følger løbende med, især dine lækre madplaner giver inspiration til god hverdagsmad.
Hilsner fra en glad og inspireret følger :)
- Ann-Christine skrev:9. april 2014 kl. 08:54
Uhm, jeg har helt glemt karrytippet, men det skal jeg altså huske næste gang der står humus på programmet herhjemme :)
Tak for din søde hilsen – det er rigtig dejligt at høre!
- Flemming skrev:26. juli 2014 kl. 14:52
Skulle lige finde en opskrift på Humus, da jeg ikke har lavet det i mange år, men kan huske – hvis du er frisk på at eksperimentere – at jeg lavede en masse variationer, som var virkelig gode – en rød, hvor ca en fjerdedel af kikærterne var skiftet ud med kogte rødbeder og så paprika eller chili efter smag og behag – også flere grønne versioner med enten masser af basilikum eller salvie husker jeg som rigtig lækkert.
Nu vil jeg gå i gang med din basisversion :-D- Ann-Christine skrev:29. juli 2014 kl. 09:43
Dét lyder virkelig godt og skal bestemt prøves!
Tak for inspiration og jeg håber at basisudgaven også blev god :)- Flemming skrev:29. juli 2014 kl. 10:11
Basisversionen blev god – havde en masse ærter, så lavede også en med rosmarin, men kom desværre for meget salt i, og en salvie-version, som blev rigtig god
- Ann-Christine skrev:17. juni 2015 kl. 22:43
Det er lidt svært at sige – kommer an på hvad man ellers spiser til og bruger den til. Vi plejer at kunne have et glas til at række en uges tid og bruger det til forskellige retter i perioden.
- Janne skrev:17. juni 2015 kl. 22:57
Det er fordi jeg skal lave humus til en buffet med tapas retter hvor vi bliver 50 voksne og 15 børn. Har lidt svært ved at gennemskue hvor meget den skal ganges op.
- Ann-Christine skrev:19. juni 2015 kl. 13:43
Ahh okay – så tror jeg at jeg ville gange opskriften op med 5 eller måske ovenikøbet 8, så får du en god stor skål humus.
Kommer selfølgelig lidt an på hvor meget der ellers skal på menuen
- Janne skrev:19. juni 2015 kl. 13:58
Tak forsvar☺.☺ der skal en del forskellige tapas retter, men jeg ganger med 8, så er der evt til rester dagene efter
- Dorthe Olsen skrev:29. juli 2015 kl. 18:55
Hej ☺️
Jeg sys dine opskrifter er skønne, har prøvet en del af dem 😋..
Nu kommer turen så til humus..
2 dl er det en dåse ?, hælder jeg så væde fra ? også kold over dem ? til de er dækket ?
Undskyld alle de måske dumme spørgsmål, men det er først gang jeg skal prøve det….
Venlig hilsen Dorthe 😃- Ann-Christine skrev:31. juli 2015 kl. 13:55
Tusind tak, Dorthe, hvor er det skønt at høre :)
Jeg plejer at bruge dem der skal blødes op i vand og koges, men indimellem bruger jeg en dåse kikærter når det skal gå stærkt – fx lige om lidt, hvor jeg smækker et par lækre sandwicher sammen til at spise ude i haven (og har vældig meget lyst til humus)
Mængden svarer til en drænet dåse kikærter, så du hælder bare væsken fra, skyller dem og lader dem dryppe af.
Derefter kan du tilføje alle de andre ingredienser :)
Kh AC
- Maria skrev:14. oktober 2015 kl. 10:35
Tak for en inspirerende hjemmeside med lækre opskrifter!
Jeg har lige et spg. til hummus/kikærter: Hvis man bruger dåsekikærter, skal de så også koge, eller kan de bruges direkte fra dåse, når blot de er skyllede?De venligste hilsner
Maria- Ann-Christine skrev:14. oktober 2015 kl. 21:15
Dem fra dåse skal bare skylles og så er de klar :)
- Clara skrev:11. april 2016 kl. 18:26
Hej
Jeg plejer at blande olie og paprika sammen og putter det
Oven på humusen efter den er færdig smager super godt! - Maria & Liv skrev:16. april 2016 kl. 15:15
Vi elsker denne her opskrift. Perfekt humus med god konsistens og smag. Tak for den! :-)
- Karn Lindhardt skrev:18. juni 2016 kl. 11:38
Kære Anne-Christine
Først må jeg indrømme at dine blogindslag kan blive LIGE en tand for lyserøde efter min smag, MEN jeg æhlsker dine opskrifter, som aldrig slår fejl! Jeg har bl.a. lavet dahl m. tilhørende raita, falafler og denne hummus – den scorer jeg virkelig mange point på og har netop lavet den til at ta’ med til en 50-års-fødselsdag! Dine drinks og cocktails fejler i øvrigt heller ikke noget!!
Tusind tak for inspirerende opskrifter og appetitvækkende billeder.
KH Karin- Ann-Christine skrev:20. juni 2016 kl. 09:39
Kære Karin,
Jeg ved næsten ikke hvad jeg skal sige … tak for din velmente og søde kompliment om min mad og opskrifter – eller at ja, sådan blogger jeg jo nu engang og så man man tage det søde, med det ekstra søde! ;)
Kh Ann-Christine
- Clara skrev:30. januar 2017 kl. 22:51
Hej Ann-Christine! Hvor længe kan denne lækre humus holde sig i køleskabet? :-)
- Mie skrev:7. marts 2017 kl. 19:49
Hej kan du hjælpe med hvor lang tid humus kan holde sig i køleskab og har du erfaring med at fryse den? Kh Mie og tak for masser af inspiration og lækre opskrifter
- Ann-Christine skrev:9. marts 2017 kl. 09:44
Jeg har ikke prøvet at fryse det – men jeg tror snildt det kan lade sig gøre. Prøv evt med en lille portion og se om det går an.
Normalt kan det holde sig i omkring 1-2 uger på køl. Dæk evt overfladen med olivenolie, det konservere det lidt.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
- John Carlsen skrev:8. april 2017 kl. 14:32
Dine opskrifter på HUMUS og FALAFLER skal bestemt prøves.
Tænker på – kan olivenolien udskiftes med kokosolie?
Stor hilsen
John- Ann-Christine skrev:9. april 2017 kl. 21:32
Tjo … måske. Jeg har ikke testet det af, men tænker at det nok fint kan fungere hvis kokosolien blot er over 25-30 grader varm, så den er flydende
- Jette Barrett skrev:7. maj 2017 kl. 21:48
Hej, har lige ” meldt” mig til nyhedsbrevet, glæder mig meget.
Laver ofte mad efter dine opskrifter, og vil bage Hveder på torsdag, til hele familien.
Hilsen Jette- Ann-Christine skrev:9. maj 2017 kl. 09:44
Hej Jette,
Hvor er det dejligt at høre :) – og rigtig god fornøjelse med de varme hveder, det er så hyggelig en tradition :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
- Ann-Christine skrev:7. august 2017 kl. 15:53
Hej Helle,
Jeg er ikke selv hverken veganer eller vegetar – eller spiser efter anden kostretning udover at jeg altid foretrækker så rene råvarer, som muligt og helst økologiske.
Så du vil derfor finde et stort udvalg af en masse dejlige retter, og deriblandt også både veganske og vegetariske. Den veganske del er ikke noget jeg noterer, men alle mine vegetariske opskrifter finder du her.
Kh AC- helle skrev:7. august 2017 kl. 17:01
Hvor ser det lækkert ud, glæder mig til at prøve dine opskrifter…
- Line J skrev:13. september 2017 kl. 18:54
Hej Ann-Christine!
Jeg tænkt mig at afprøve din opskrift på Humus på lørdag til tøsemiddag. Jeg er nemlig helt vild med din opskrift på falafler! Hvis jeg gerne vil lave dobbeltportion, vil det da være fint at fordoble mængden af alle ingredienserne?Jeg ser frem til dit svar :)
- Ann-Christine skrev:14. september 2017 kl. 07:09
Ja, det vil være så fint at fordoble alle ingredienserne.
Rigtig god fornøjelse med middagen og opskriften
Dejlig dag til dig
Kh AC
- Anne Korsgaard skrev:24. november 2017 kl. 10:51
Kære Ann-Christine
Kan du nævne et par navne på gode olivenolier?
Jeg har i mange år undladt at bruge olivenolie i salater, fordi jeg har oplevet, at smagen blev alt for gennemtrængende. Jeg formoder, det er fordi olien ikke var egnet til formålet.
Kh Anne- Ann-Christine skrev:24. november 2017 kl. 10:59
Hvis du gerne vil have en helt mildt og mere smagsneutral olivenolie, så vil jeg anbefale dig at prøve en fra urtekram eller Änglemark – de er ikke gennemtrængende i smagen :)
Kh AC
- Bente Matzen skrev:29. januar 2018 kl. 09:30
Idag fremstilles en stor portion shakshuka som serveres med en kant af humus, det er gude spise, for en gammel Kibutz pige
Jeg hedder Ann-Christine, er mor til to skønne 8 årige og gift med Martin.
Valdemarsro er min livsstil- og madblog, hvor jeg deler mine madopskrifter, rejseoplevelser og guides, inspiration til gode bøger, samt en hel del små hverdagslykkeglimt.
Læs mere om Valdemarsro.dk her >>
Se med når jeg laver mad i mit køkken ...
Har du lyst til at se mine opskrifter på video - så kig endelig med indenfor, når jeg laver mad i mit køkken på
Valdemarsro YouTubekanal her >>